zondag 6 september 2015

Opnieuw in Thailand

Phuket eiland is waar we momenteel rondvaren. Het behoort tot het zuidelijke gedeelte van Thailand. Dus eigenlijk bezoeken we maar een heel klein gedeelte van dat grote Thailand. Hier in Chalong Bay liggen we voor de tweede keer, maar nu in de zuid-west moesson, het regenseizoen. Donkere luchten met zware regenval en windstoten komen over en we vergeten dat de dinghy nog in het water ligt en behoorlijk aan het steigeren is. In de morgen als we naar de kant willen en ik het water eruit wil scheppen is de dinghy er nog wel maar de buitenboord motor is weg, verdwenen in de golven. We zien aan de beschadiging aan het hout dat deze eraf is gerukt door het stampen van de dinghy op de golven! Dat is slikken en betekent een groot verlies voor ons GGrrr##**:-((((  De kans om hem terug te vinden is heel klein en als Arnold er de volgende dag naar duikt is het onmogelijk iets te zien laat staan terug te vinden.

Een meevaller is dat de oudere kleine buitenboordmotor het weer doet, dat wordt voorlopig varen met een slakkengangetje. Goed uitkijken want zo laag op het water zijn we niet altijd goed zichtbaar voor de vele snelle boten die honderden toeristen vervoeren van en naar de eilanden. Een oranje regenjas  biedt uitkomst om beter gezien te worden, hoop ik!


We varen op ons gemak via de oostkant van dit eiland, naar het noorden en zien prachtige rotsformaties recht opstaand uit het water oprijzen. Het Phang Nga gebied. Dan komen we bij Ko Pan Yi, een Islamitisch dorp op palen. Druk bezocht door toeristen die aan- en afgevoerd worden door in felle kleuren geschilderde (long)boten. De toegang tot het dorp is alleen mogelijk via het water. Pontons van hout of beton vormen kronkelige straatjes tussen de huisjes. De meeste huisjes zijn klein en staan zowat op elkaar zoals in een mierenhoop. Het geheel van kleine woningen, winkeltjes en restaurantjes vormt een vreemde kleurige geheel op het water, een bezienswaardigheid voor velen die dit dorp dagelijks bezoeken. Wij zijn de enige zeilers. Het lawaai van de buitenboordmotoren de hele dag is echt onvoorstelbaar. Het zijn n.l. open dieselmotoren, soms 6 cilinders, zonder uitlaat met een zgn long tail; een ver naar achter stekende as met schroef. Na vijven, als de boten met bezoekers weer verdwijnen, neemt het lawaai gelukkig af maar dan komen alle vissers thuis en als we daarna denken te kunnen genieten van de stilte roept de imam via de grote loudspeakers op de moskee de mensen op tot gebed. Ik denk aan oordoppen, zelfs overdag.

Op Phuket eiland staan in dit seizoen overal kraampjes langs de kant van de weg met verse ananassen, lynchy's  en mango's. Heerlijk en niet te geloven zó goedkoop, b.v. lynchy's 65 Eurocent per kilo! Zoals alles ziet het fruit er anders uit dan we gewend zijn in Nederland. De lynchy’s b.v. zijn groot als een pruim maar dan fel rood met zachte stekelige krullen. Van binnen de witte smeuïge vrucht, heerlijk zacht zoet/fris van smaak, je eet je er ziek aan. 

We huren nu wat vaker een motorfietsje en niet alleen om boodschappen te doen bij Makro en Tesco. Dat zijn nog eens supermarkten…
De natuur is op veel plaatsen verdwenen niet alleen door de toename van mensen en resorts maar ook door de palmolie- en rubberplantages. Wat we overigens ook al zagen in Maleisië.


Via het nieuws op internet en radio vernemen we dat er een aanslag is gepleegd in Bangkok. In Bangkok 20 doden en meerdere gewonden. We lezen ook dat meerdere reizen naar Thailand al gecanceld worden. Dit geldt m.n. voor het zuiden waar wij ons bevinden, ver van jullie bed maar zeker dichter bij ons bed!
Ik denk wel eens aan risico's met de manier van reizen over water. Ook als we reizen met een scootertje door het drukke en chaotische verkeer geeft me niet altijd een veilig gevoel. We rijden ook in achteraf gebieden waar weinig toeristen komen. We nemen geen grote risico's maar toch kan er van alles gebeuren wat wij niet kunnen voorzien. Zoals een paar dagen geleden toen Arnold uitgleed en een flipover maakte tijdens de beklimming naar een waterval. Licht gehavend maar vol schaafwonden, (wondjes) die hevig bloedden.wauw! 

Om iedereen wat gerust te stellen, zullen we meer info sturen naar Thea en Hennie over waar wij ons bevinden en waar we naar onderweg zijn en/of aankomen. Hennie volgt ons altijd al via de site.
We houden natuurlijk niet alleen het weer in de gaten  maar zullen ook het plaatselijke nieuws blijven volgen en het ''gladde pad'' wat meer in de gaten houden.

In December willen we naar India gaan. Niet met Drifter maar als backpackers. We vliegen ernaar toe en reizen waarschijnlijk verder met trein naar verschillende gebieden. Ik heb een pracht video van Rick Steiner, een Chef die op zoek gaat naar de beste curry's in India. Hij laat daarin ook de prachtige gebieden en plaatsen zien, dus zijn pad volgen wordt onze uitdaging!
Drifter blijft in dan in Maleisie, wederom in ''The hole in the Wall, Kilim rivier. In februari of maart willen Yvonne en Marjan naar ons toe komen, wat we heel gezellig vinden. En er mag drop mee genomen worden hoor! Geen probleem.
Wel een probleem is klein stukje rijden zonder helm en het niet hebben van een internationaal rijbewijs! Kost ons af en toe een bon...  

Tot schrijfs maar weer, Arnold en Coby
24 Augustus 2015

Geen opmerkingen:

Een reactie posten