maandag 9 november 2015

Thailand 3, Relaxen, Rubber en Rillingen.

Het is niet veilig om in de natte moessontijd te ankeren aan de westkust van Thailand dus vandaar dat wij aan de ''veilige'' oostelijke kant van Phuket Island varen. Er zijn hier legio eilanden, groter en klein. Bij Yacht Haven Marina in het noorden van het eiland liggen we achter ons anker te deinen. Sommige dagen wat golven maar we liggen redelijk beschut en veilig. De marina zelf is vrij duur, daarom ankeren we erbuiten.  Wel kunnen we voor een klein bedrag ( 15,60 Euro per mnd) van alle faciliteiten gebruik maken zoals, aanlegsteiger voor de dinghy, water tanken, sportzaal, douches, zwembad en de golfwagentjes met chauffeur die ons overal naar toe rijdt, ook naar de gym waar wij om de dag naar toe gaan! Sporten met deze hitte gaat ons niet goed af maar in een airco-gekoelde ruimte met 13 apparaten des te beter, wat een luxe! Even verderop is een klein dorpje waar ik wel regelmatig naar toe loop en verse groenten, vis en kip kan kopen of een 'take away' maaltijd bij een van de eetstalletjes aan de kant van de weg. Ook zijn er in de nabijheid van de marina drie bars en restaurants, 'n wasserette en kunnen we scooters huren om rond te rijden. Ook om zo'n 20 km verderop naar supermarkten te gaan zoals Tesco en Makro.
Wij huren regelmatig een scooter en rijden dan via de hoofdweg langs tientallen rubberplantages. Honderden dezelfde bomen in rijen aangeplant, vreselijk saai om te zien. Zo ook de vele palmolieplantages die we al in Maleisië zagen. Hoe eenzijdig ook, toch heel belangrijk voor de werkvoorzieningen en de inkomsten van het land. 75% van alle rubberplantages in de wereld zijn in het bezit van kleine boeren. Dat is anders met de palmolieplantages die in bijna alle gevallen gerund worden door Chinezen.
Rubberbomen zijn in de laatste honderd jaar in Zuidoost Azië massaal aangeplant in plantages voor de productie van latex. Alle latex wordt wereldwijd gebruikt om rubberproducten van te maken en ook al is er synthetische rubber op de markt, de kwaliteit hiervan haalt het bij lange na niet bij die van natuurrubber. De boom is multifunctioneel, zo'n 25 jaar productief voor het aftappen van de rubber, men haalt biodiesel uit de vruchten en ook het hout wordt voor vele doeluiteinden gebruikt. Boeiend is dat juist door èèn bepaalde boom, de rubberboom, de wereld zo is beïnvloed en veranderd; de huidige auto- en luchtvaartindustrie zouden niet bestaan in de huidige vorm wanneer de natuurrubber en de verwerking ervan er niet waren geweest. 
Als wij langs deze plantages rijden en afgeven op de vernietiging van al het regenwoud en de eenzelvigheid van de bossen waardoor ook veel dieren zijn uitgestorven moeten we niet vergeten dat door deze branche duizenden mensen een inkomen hebben. Een persoon verwerkt 300 bomen per dag voor een gering bedrag. Velen van hen hebben dit als een tweede baan en werken in de nacht en ochtend, naast hun gewone baan overdag. De rubber moet nl. voor zonsopgang afgetapt worden om verwerkt te worden tot grote lappen die overdag gedroogd worden. De keerzijde voor veel van deze mensen is de verslaving aan amfetaminen om dit te kunnen volhouden. Ook worden de mensen regelmatig opgepakt door de politie. Als er borg wordt betaald worden zij weer vrij gelaten tot de volgende razzia plaatsvind. De kleine woningen, vaak in de nabijheid van de plantages, zien er armoedig uit en de werkomstandigheden zijn ook niet best. Verbeteringen in de werk- en leefomstandigheden zijn er op korte termijn niet te verwachten. Uitzichtloos hé, net als de ontelbare netjes in rijen geplante bomen.
Dat soms voor niets de zon opgaat klopt echt nog! Wij rijden met een scooter naar het Nederlands consulaat ( 35 km rijden) omdat we een handtekening van de consul nodig hebben. We hebben een gezellig onderhoud met hem en dan haalt hij uit zijn bureau een grote zak Nederlandse drop en geeft die mij cadeau. Ook hoefden we voor de handtekening niets te betalen. Geweldig toch? Al pratende heeft hij het over een restaurant dicht bij twee golfbanen in Phuket. Dit zou gerund worden door een Nederlander, Eddie, die niet alleen Thais eten op het menu heeft staan maar ook bitterballen, broodjes croquet en zelfs frikandellen. Later die week hebben we er heerlijk van genoten.

We varen naar het zuiden van Phuket eiland waar vanaf de 15oktober een vegetarisch festival met verschillende rituelen rondom vele Taoïstische tempels en schrijnen plaats vinden. Het heeft niets van doen met de Chinese en Boeddhistische tempels. Dit festival gaat 10 dagen duren en is de viering van het begin van de 'Taoist Lent' waarin veel devote Thai-Chinezen zich onthouden van het eten van vlees of vleeshoudende producten. Dit festival werd generaties terug door Chinese gastarbeiders in de Thaise tinmijnen gevierd. Deze chinezen hebben zich gemengd met delen van de Thaise bevolking  en
hieruit is een eigen cultuur ontstaan. De deelnemers en de duizenden bezoekers en publiek zijn allen in het wit gekleed. Wij dus ook.  Leuk detail op Arnolds t-shirt is een ''foute'' print, nl. vatgeterian festival!
De plaatsen met belangrijke tempels en schrijnen zijn feestelijk versierd met vooral ontelbare gele vlaggen en er staan in een aantal straten eromheen overal eetkraampjes opgesteld met allerlei Thais-Chinees voedsel. Op de terreinen van de schrijnen zijn feestelijke tenten geplaatst en kunnen de vele bezoekers gratis eten en drinken, natuurlijk geen alcoholische dranken! Op andere dagen wachten honderden in een rij om een ''heilig''stempel op hun kleding te laten zetten door de geëerde deelnemers.
Dit festival kent vele processies met zelfpijniging en zelfreiniging van lichaam en geest, zoals lopen op hete kolen, piersingen in de huid met scherpe messen, bijlen, zwepen en meer afschuwelijke verminkingen. Sommigen onder hen hakken in hun tong of wangen met zagen of bijlen, als zij in trance zijn.  Deze deelnemers worden door de duizenden omstanders geëerd als zij langskomen.
Langs de straten waar de processie langs komt hebben bedrijfjes altaartjes opgezet waar de deelnemers en de versierde groepen met draken hun zegeningen komen brengen en geld komen halen. De hele atmosfeer is religieus met gebeden, rituele dansen en devote omstanders. In de Lonely Planet staat dat vreemd genoeg deze activiteiten niet in verband staan met de 'Taoist Lent' in China.
Na de vijfde dag waar we aanwezig zijn bij een processie zien we de vele zelf gemutileerde mensen. Erg bloederig dus. De lange processie gaat gepaard met trommels, deksels en de rook van de ontelbare duizendklappers die tussen de lopers worden gegooid en in slierten aan lange stokken boven hen worden afgestoken. De weg wordt al snel rood gekleurd en het lawaai van de duizendklappers is oorverdovend!
Onze nieuwsgierigheid naar dit fenomeen veranderde na het zien van de gemutileerde mensen in afgrijzen en onbegrip. Getuige de foto's hiervan. Wij snappen er echt niets van, hè?  

Dit was het weer voorlopig, tot schrijfs,
november 2015    Arnold en Coby
 
 

 

 

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten