dinsdag 23 juli 2013

Eindelijk, we varen weer....


Ha, we varen weer, ook al is dat maar 31 mijl van Cousteau naar Fawn-Harbor. Drifter heeft weer een verandering ondergaan en is opgewaardeerd van huisboot naar zeiljacht. Alle losse spullen staan weer vast en de rest van gebruiksartikelen zijn opnieuw gestouwd en hebben elders een veilig plekje gevonden. Zo, opgeruimd staat netjes.
Gisteren zijn eindelijk de nieuwe zonnepanelen vanuit Australië aangekomen! De firma bleef moeilijk doen over verzending naar Fiji en al met al hebben we er een maand langer op moeten wachten. We kunnen deze uitbreiding aan capaciteit niet missen want de oude, gekocht in Portugal zo’n 8 jaar geleden laden niet meer genoeg op. Daarnaast heeft Ad, een goede vriend ons een 3 gigabyte externe harddisk opgestuurd met films die we graag zouden willen zien en daar moet je toch genoeg stroom voor genereren. Wat een heerlijke extra luxe!
Arnold heeft van plywood en fiberglas een vaste kap gemaakt, een soort etage bovenop de al hoge kuip van Drifter. Via dat nieuwe dak met opstaande rand vloeit regenwater rechtstreeks via twee tubes de tank in, mits het regent natuurlijk. 
Arnold heeft met het bouwen van de hardtop veel hulp gehad van José en Jeff van het jacht Stravaig. José is Nederlandse en Jeff Engels, twee leuke mensen en beiden heel handig in fiberglas verwerken. Zij hebben al eerder twee jachten van plywood en fiberglas gebouwd en dagelijks lijken ze bezig te zijn met het vernieuwen van zwakke delen op hun trimaran. José heb ik later geholpen met het maken van een hoes over hun dinghy, een weekje werk op mijn zeilmachine ‘Big Bertha’!  Zo wisselen we kennis en knowhow uit en hou je de buidel gesloten. Prima toch? Met José kan ik het meteen goed vinden, een goede vriendin waar ik fijne gesprekken mee kan voeren. Nederlands beppen is zó ontspannend.
Het komende Cycloonseizoen gaat Arnold een watermaker bouwen zodat we ook nog van zout zeewater, drinkwater kunnen maken. Een van de oude watertanks worden dan dieseltank. Allemaal voor ons belangrijke verbeteringen op Drifter die het leven aan boord aangenamer maken. Drinkwater is tenslotte een van de allerbelangrijkste elementen aan boord van een jacht. Kunnen we wat vaker onder een ‘zoete’ douche!
In Viani Bay liggen teveel zeilboten naar onze zin en als we ze continu op de marifoon horen om weer samen iets te ondernemen hebben we er al snel genoeg van en vertrekken naar Taveuni, weer een ander groot eiland. Daar varen we tussen de riffen door naar een ankerplek om vandaar uit boodschappen te doen in een grote supermarkt verderop. Op straat in kleine stalletjes worden verse groenten en fruit verkocht.

Het eiland Rabi [Rambi], behoort tot Fiji maar de mensen die er sinds 1945 op wonen zijn vluchtelingen gedeporteerd van Banaba, Kiribati en hebben een rampzalig verleden. Hun kleine eiland werd hen via trucs ontnomen en langzaam vernield ten behoeve van de fosfaat mijnbouw. In WOII werd het eiland ingenomen door de Japanners en zij richtten een waar bloedbad aan onder de bewoners. De Britse regering kochten de rechten op van het land voor heel weinig geld. Zij vervolgden de Banabans  en 2000 van hen werden tijdens het hurricane seizoen gedeporteerd naar Rabi island in Fiji. Met wat tenten en voedsel voor twee maanden werden deze mensen achter gelaten.
Banaba ligt dicht bij de evenaar en daar is het altijd warm. Op Fiji tijdens het winterseizoen liggen de temperaturen veel lager en een aantal van hen stierven van de kou.
Zij spreken een eigen taal ook al wordt dat niet onderwezen op de scholen. De kinderen worden opgevoed met drie talen, Engels, Fijian en Banabaans. Vanuit Eritabeta ( Elizabeth Cove) lopen we via de zand hoofdweg naar Nuku waar we ons melden op de police post. Op dat moment is er een rechtszaak bezig in het naastgelegen lokaal over de verdeling van een stuk land. De lokalen zijn open dus alles is te volgen. Veel mensen staan buiten op het vonnis te wachten, want eigendom van een stukje land is een van de belangrijkste waarden op Fiji. Voor de grote witte kerk op de heuvel ontmoeten we Elizabeth, een diacones. Zij vindt mijn naam mooi en vindt dan ook dat haar zus die in verwachting is voor Jacoba moet kiezen als naam voor haar baby. De mensen in de dorpjes wonen in simpele huisjes, vaak van niets anders dan hutjes van golfplaten. Gisteren bij aankomst werden we door de plaatselijke jeugd uitbundig begroet. Voordat we de dinghy in het water hadden en we zo ver waren om aan land te gaan, waren een aantal van hen verkleumd en stonden tot hun middel in het water bibberend op ons te wachten. Grappig om te zien dat overal varkentjes met een poot vast gebonden lopen langs het strand. Daar is voor een korte vakantie Pauline bij haar grootouders en haar baby is pas vernoemd naar Stephen, een zeiler die we kennen en hier samen met Selena vorig jaar geankerd heeft. We mailen hem later daarover. Pauline stuurt haar neefje de palmboom in voor verse kokosnoten, deze palmbomen zijn zover wij kunnen schatten ongeveer 15 meter hoog. Hij klimt als een aap omhoog en met zijn voeten schopt hij de groene kokosnoten uit de palm. Deze zijn goed voor het vocht. Ook krijgen we een grote tros bananen mee en de volgende dag heb ik een amandel-bananencake voor ze gebakken. Pauline is bezig om matten te vlechten die zij gebruikt als bed en/of afscheiding voor het slaapgedeelte omdat deze hut alleen bestaat uit palen en palmdak. Voordat zij als consumptie dienen hebben deze varkens een gigantisch mooi uitzicht op de riffen en blauwe water van het eiland. Toeristen betalen hier erg veel voor! Zij verwelkomen ons kwispelend met hun lange gekrulde staartjes, het lijken wel honden. De loslopende honden kruipen schuw weg voor ons! Zes jongens gaan met ons mee aan boord en kijken hun ogen uit hoe wij zeilers leven. De volgende dag komen drie anderen ons kokosnoten en papaja brengen. Zij eten bij ons tortilla’s en smakken luidruchtig om aan te geven dat het ze smaakt. Ik weet niet of dat ook geldt als zij de limonade luidruchtig opslurpen. Wij geven vislijn en vishaken aan ze. De electriciteit in Eritabeta, (Elizabeth cove) is voor de zoveelste keer weer eens uitgevallen en na half zeven is alles donker. We ankeren om de hoek bij Motawa, (Albert Cove). Een prachtige baai met witte strandjes.
Ik weet dat velen van jullie vinden dat wij heel eenvoudig wonen op Drifter. Als je dit afzet met wat we hier zien hoe simpel de mensen hier leven, hebben wij het wel héél comfortabel! In de avond heerst rust en we horen de golven op het rif achter ons zachtjes borrelen.
Toch een beetje paradijs…….

Juli 2013
Arnold en Coby

Geen opmerkingen:

Een reactie posten