vrijdag 11 oktober 2013

Wallis en Futuna; 10 dagen Pacific Mini Games
Op 2 september beginnen de Pacific Mini Games in Wallis. Omdat toch onze visa voor Fiji binnenkort verlopen is dat reden genoeg om Drifter los te maken op 13 augustus en 350 zeemijlen te zeilen naar Wallis en Futuna, een natie bestaande uit twee kleine eilanden onder Frans protectoraat, noordoost van Fiji. Schuin tegen de passaatwind in!
Na twee dagen is de wind gedraaid en zo ongunstig dat we niet door kunnen varen naar Wallis, we wijken alsnog uit naar Futuna. Daar liggen we te rollen op de deining van de oceaan, de kleine open haven is daartegen onbeschermd. Zeeziek op de ankerplaats!
Na 4 dagen rollen kunnen we weer uitvaren. In het zicht van Wallis zullen we nog een extra nacht op zee moeten doorbrengen omdat het te laat is om tussen de riffen door te varen. Goed zicht is essentieel en het wordt te donker, dus geen optie om de passage in te varen. Die nacht dobbert Drifter een aantal mijlen van het eiland af. Het weer is kalm en we hebben een rustige nacht.
In de morgen kunnen we veilig naar binnen, het rif rechts en links van ons passerend varen we naar Halalo Bay. Daar liggen meer zeilboten die wachten op de spelen.

Intussen hebben we onderweg ontdekt dat een rat bij ons aan boord is geklommen! Dat moet in Savusavu gebeurt zijn. Eén nacht aan de steiger! Een van de grote angsten van iedere boot! Gatver… We strooien meteen rattengif, en leggen plakmatten op plaatsen waarvan we weten dat hij/zij daar is geweest. Niets! We zetten een ouderwetse rattenklem die we als eerste aankoop deden in Wallis. De rat kan overal komen via de ruimtes onder de vloeren en overal vinden we knaagsporen en keutels. Hij lijkt ook flink van het gif te eten maar kennelijk niet voldoende. We vinden later zelfs bijtsporen aan de vrij zware plastic deksels van de grootste boxen in de voorraadruimtes. De stereo doet het plots niet meer omdat de hele bekabeling is doorgebeten. In korte tijd weet een dergelijk klein beest ons aan boord het leven zuur te maken. De bekabeling van alle apparatuur is zeker niet bestand tegen zo’n rat! Drifter en wij zijn in gevaar! We weten dat liefhebbers van tamme ratten, o.a. ons lieve nicht Marjo, er misschien anders over denken, maar een wilde rat op zoek naar voedsel is héél wat anders dan een tamme rat in een kooi of op je schouder. Dát kunnen we je wel vertellen, brrrrr…!
Na bijna twee weken aan boord te zijn geweest hebben we het beest in de klem, hij kon kennelijk de Franse kaas niet weerstaan! De vissen zullen er blij mee zijn!

In Wallis nemen we weer contact met Franse kennissen die we hier vorig jaar hebben leren kennen. Zij spreken Engels en zijn blij met het weerzien. Sue en Bill, uit Australië op de catamaran ‘Lady Nada’,  die we kennen van Savusavu, nemen we tijdens onze bezoekjes mee op sleeptouw. Heel gezellig allemaal.
Er is in Wallis een groot nieuw sportcentrum met een aantal faciliteiten er omheen gebouwd, speciaal voor de Pacific Mini Games. Een soort Olympische Spelen op kleine schaal voor de eilandstaten in de zuid- en west Pacific. Elke vier jaar ergens anders. De leerlingen op de eilanden hebben vrijaf en de scholen zijn in gebruik genomen om de sporters, verzorgers en officials onderdak te bieden. Aan alles is gedacht behalve voor goede busverbindingen van Halalo naar het stadion, dus er zit niet anders op dan veel te liften. Normaal is er op dit eiland ook geen openbaar vervoer en taxi’s kennen ze nauwelijks. Gelukkig is liften geen probleem en we leren daardoor heel wat vriendelijke mensen kennen.
De spelen zijn een groots opgezet evenement van 10 dagen en veel eilanden doen er aan mee. Eilanden waar we zelf zijn geweest zoals Tahiti, Samoa, Tonga, de Cook eilanden, Fiji, Wallis en Futuna. Maar ook landen waar we nog niet zijn geweest of zelfs nauwelijks van gehoord hebben zoals de Federatie van Micronesië, Palau, Guam, Norfolk, Nauru, Tuvalu, Kiribati, Marshalls, Niue, Papoea New Guinea, Vanuatu, the Solomons en New Caledonië. Precies 21 (ei)landen doen er aan mee. Een speciale groep van Oceanië deed mee aan de zeilwedstrijden voor een kwalificatie voor de komende Olympische spelen.
Er zijn 8 sporten: atletiek, zeilen (Laser en HobyCat), kanoën in Polynesische kano’s, gewichtheffen, volleybal, beach-volleybal, rugby en taekwondo.
We nemen alvast een voorproefje als er op vrijdag een generale repetitie voor de openingsceremonie is gepland. Alles gaat er officieel aan toe en iedereen is gekleed in de traditionele kleding van Futuna/Wallis. Echt geen luchtige katoentjes zoals jullie wel op de foto’s kunnen zien. Honderden mensen wachten geduldig uren in de brandende zon om deel te nemen aan deze repetitie. Wij nemen plaats op de enige overdekte tribune. Meer dan 100 dansers zijn van de partij en we zien een geweldig schouwspel.
 
 Op zondag is er eenbijeenkomst ter verwelkoming van alle gasten op het eiland. De koning met zijn familie en alle vips en delegaties zijn aanwezig. Eerst is er een speciale dienst in de grote kathedraal van Wallis waar de spelers gezegend worden. Daarna volgt op het naastgelegen terrein een officiële traditionele kava-ceremonie. Er liggen tientallen grote half klaar gemaakte varkens op hun rug en kasava’s in manden, bedekt onder kleurige matten te wachten. Vroeger werd dit gedaan met de lichamen van de overwonnen vijanden maar de tijden zijn enigszins veranderd. Wallis en Futuna is Frans, dus Frankrijk betaald voor dit alles en de kosten zijn inmiddels de pan uitgerezen zoals we hebben begrepen.
Tijdens de spelen is er vrije wifi mogelijk maar later blijkt dat niet langer dan 10 minuten voor ons. Normaal is internet alleen mogelijk op twee plaatsen op het eiland en de verbinding is super langzaam. Er zijn hier op het eiland geen mobile telefoons. O, we zien er genoeg bij de deelnemers van alle andere eilanden, zoals Papoea Guinea waar je ze niet zou verwachten. Niet bellen dus maar wel Internet, maar dit alleen maar speciaal tijdens de spelen. De tv is volop aanwezig en overal staan camera’s opgesteld. Alle dagen zijn er uitzendingen naar de deelnemende landen natuurlijk en naar Frankrijk. Speciale nieuwsbrieven worden dagelijks gedrukt, in het Frans en Engels. Voor een dergelijke klein eiland een groots evenement. 
Drie weken zijn we druk met de spelen en het bezoeken van onze Franse vrienden en kennissen. Etentjes over en weer, filmavondjes en tussendoor gezelschap op elkaars boten. We zijn zoveel gezelschap en zo vaak achtereen niet meer gewend en daarom heel blij als alles weer achter de rug is. We gaan er dan ook weer snel vandoor als de spelen zijn afgelopen en het eerste goede weervenster zich voordoet om weer richting Fiji te varen. Maar nu met de passaat wind mee! 

Oktober 2013, 
 Coby en Arnold

 Geen opmerkingen:

Een reactie posten