dinsdag 10 maart 2020

De laatste weken op Kreta en dan naar Leros.

Elounda, het dorp en haar inwoners worden weer actief. Er wordt nog flink verbouwd voor het nieuwe toeristenseizoen aanbreekt, terrassen gekuisd en opnieuw bekleed, potten weer beplant, en een paar winkels gaan weer open. Je voelt overal om je heen dat de winterslaap op zijn einde loopt. Het is februari en de grote boot met de eerste toeristen is naar Spinalonga op en neer gevaren om het oude lepra-eiland te bezoeken. Wij hebben inmiddels al heel wat klimwandelingen achter de rug met altijd een appeltje bij ons, `n grapefruit en een paar walnoten voor een pauzemoment. Het leven kan echt zo eenvoudig zijn.
De laatste maand lagen we vast gemaakt met 14 lijnen veilig achter een kleine pier, meer beschut tegen de hardere winden tijdens het winterseizoen. Om aan de kant te komen klommen we over de lijnen van ons en van een toeristenboot naast ons. Het scheelde een hoop stress i.v.m. het steeds verplaatsen van Drifter naar de andere kant van de baai. Zo konden we ook weg. we hebben dan ook een auto gehuurd en hebben heel Kreta doorkruist. Het grootste eiland van Griekenland, 8.300 vierkante km groot. De geschiedenis en het culturele erfgoed ervan gaat terug tot rond 3000 B.C. Overal opgravingen, ruines, forten, kastelen en andere monumenten zoals kerkjes, kapelletjes, kloosters en de mooie oude molens.
En dan onverwacht sneeuw op de bergen en hogere plateau's. Wordt er ook geskied op Kreta? Nadeel is wel dat er heel wat was gesloten vanwege het winterseizoen maar aan de andere kant waren we bijna overal de enige bezoekers. Verrassend!
We vertrekken 18 februari naar Leros, weer een nachtje doorvaren. Drifter gaat daar voor de komende maanden de kant op. We kunnen nu boeken om weer naar Nederland te vliegen voor de komende zomer.
Een klein eiland meer noordelijker gelegen. Hier huren we een scooter en gaan in twee dagen het eiland rond. In de hoofdstad worden we geconfronteerd met vluchtelingen die schijnbaar doelloos langs de kant van de weg lopen, hun bezittingen in een plastic zak. Waarschijnlijk moeten zij hun tijd zinloos doorbrengen met niets kunnen of mogen, wachtend op toestemming naar het 'rijke' westen. De eerste rubber bootjes komen sinds een week weer aan op Lesbos. Turkije heeft de grenzen open gegooid zonder daarbij te vermelden dat Europa dat dus niet heeft gedaan. Zo worden de vluchtelingen als politiek wapen ingezet. De lokale Grieken kunnen het al niet meer aan en veel vluchtelingen worden gedeporteerd naar de andere eilanden zoals Leros. De lokale bevolking zit samen met toeristen op de terrasjes, genietend van het prachtige weer. Een groter contrast is moeilijk te bedenken. Over een week weer 'ver van mijn bed show'? En kan ik dan alles vanuit een ander perspektief zien, vanaf tv en lezen in de dagbladen? Veilig toch?

Wordt Drifter verkocht?Zoniet? Och, zo niet dan wordt het zeker in september weer Griekenland, nog genoeg eilanden te bezoeken. Voor iedereen aan te raden.

Coby
maart 2020
 
 









Geen opmerkingen:

Een reactie posten