woensdag 24 december 2014

Maleisië


Hallo Maleisië, wij groeten U door je groetvlag  in de mast te hijsen. Veel werk mee gehad om hem te maken, vooral door de horizontale strepen vergelijkbaar met de Amerikaanse vlag.
Na al de drukte van Indonesië i.v.m. de rally en bijna 5000 mijlen die we inmiddels hebben afgelegd sinds we Fiji verlieten, voelt het liggen met Drifter in een stille rivier in Maleisië als een warme deken. De rivier en Marina scheiden ons van het drukke Singapore. Hier worden we omringt door natuur en stilte. De Marina is onderdeel van een hotel met vakantievilla’s, golfbanen, zwembad en sauna, dit alles verscholen in het groen. We verbazen ons over de vele vogels, natuur en vredigheid. De Marina is nagenoeg leeg omdat alles wordt gerenoveerd. De verbouwing wordt in alle stilte uitgevoerd, wij hebben nergens last van.  
Na een paar dagen vertrekken we met de ferry naar Singapore, dat staat beschreven als bruisend, kosmopolitisch, multicultureel en een intrigerend mengsel van oud en nieuw. We hebben een dakterras appartement gehuurd. Dit land is zo goed georganiseerd dat zelfs de tijd van oversteken bij een zebrapad aangegeven staat en vergezeld gaat met geluid van stappen, op het laatst versnellend! Niemand onderscheid zich en we missen de gezelligheid op straat. Is dat wat men bedoeld met ‘nieuw’? De Singaporese bevolking lijkt altijd onderweg en iedereen, werkelijk iedereen “communiceert?” via gsm, tabletten en laptops.
Wij reizen vier dagen met de metro en we zien dat niemand rechtstreeks met elkaar praat, allen druk
in hun eigen wereld via het display. Nergens schreeuwende reclames en geen lawaai of zelfs geluid! Via de tv in het appartement zien we dat de regering, die autocratisch wordt genoemd behoorlijk indoctrineert  met ontelbare ‘’opvoedkundige’’boodschappen. Iedereen behoort te werken. Ledigheid is des duivels oorkussen! Is er in dit  land geen armoede, geen daklozen? Nergens een stukje papier, kauwgum, graffiti en de bussen zijn werkelijk brandschoon. Ook hangen er overal camera’s! Zoals ik al vermeldde: clean, totale clean! Geen excessen, geen andersdenkenden? Niemand springt eruit, een schone grijze massa. Valt ook wat voor te zeggen, nietwaar? Doet me sterk denken aan 1984 van Aldus Hucksley, alleen wat achterhaald
en moderner van opzet. Chinatown en de Indische buurt is anders, kleurig, rommeliger, schreeuwend maar vooral toeristisch. Toerisme is hier een winstgevende bedrijfstak.
Is er iemand van jullie met vakantie in Singapore geweest? Toch alleen maar op doorreis of stopplaats door Azië? Vanaf de 50er jaren zijn er in de buitengebieden ontelbare torenflats gebouwd en vanuit overheidswegen werd er vooral gestimuleerd om daar te gaan wonen. Veel groen, mogelijkheden voor sport, speeltuinen, parken, wandelpaden en overdag geen mens te zien!  Waar zijn toch al die mensen, moeders met kinderen, kletsende buurvrouwen en ouderen met hun dambordje, de leugenbankjes zoals wij er honderden in Nederland hebben?  
Indonesië en Singapore wordt gescheiden door een van de drukst bevaren waterwegen op de wereld. We varen tussen honderden geankerde en varende zeeschepen, ferry’s en vrachtschepen door als we Singapore passeren. Je moet echt ook ogen in je achterhoofd  hebben. Uitkijken geblazen. Zeilen kunnen we nauwelijks vanwege gebrek aan wind of tegenwind. We motoren heel wat af, dan was de Pacific met de passaat  winden wel heel wat anders!
Port Dixon,alweer een prachtige Marina met hotel, bar, zwembad en, naar wordt beweerd, het langste strand (17 km). De eerste paar dagen is het niet druk in de marina maar dan varen de zeilboten van de Maleisië-rally een voor een binnen. De meeste kennen we nog van de Indonesië-rally.  Het is niet zo dat we niet van de rally hebben genoten, maar wij vinden het ook heerlijk ons eigen gang te gang op wat ‘stillere’ plekken. Toch ontkomen we niet aan wat drukte omdat we vanaf 5 december voor wat langere tijd bij meerdere zeilers liggen in de marina bij Pankor eiland liggen. Belangrijk is dat we even een adres hebben om wat zaken aan te laten komen en veilig liggen met Drifter is ook belangrijk.

Een bezoekje van drie dagen aan Melaka  is anders omdat we verblijven in een hostel aan de rivier. Het gedeelte waar Nederland via de VOC heeft geheerst is minder Nederlands als dat staat aangegeven in ons reisboek. De steenrode gebouwen doen ons echt niet denken aan Nederland. Laten we maar zeggen dat het Aziatisch  is met een tintje of snuifje aan Hollands folklore doorweven  met opgesmukte rijk versierde gekleurde riksja’s voor de vele toeristen. Lachen! 
Terug in de marina bezoeken we de speciale zaterdagavondmarkt die om 17.00 begint en om 21.00 uur is afgelopen. Tientallen stalletjes met vooral eten! De geur en het zien van zoveel lekkers maakt ons hongerig. En eten doen we. Bij ons niet van, ”wat de boer niet kent…” Alles uit het handje en uit het plastic zakje, rechtstreeks klaar gemaakt vanuit de rokende wok’s, waar je zelf bijstaat! Een beetje van dit en van dat er nog bij, een beetje meer? We eten voor het eerst weer loempia’s! En lekker…, jammy!
Port Klang, een havenplaats aan de rivier is het tegenovergestelde van wat we aan marina’s tegenkwamen tot nu toe. De brede grote rivier heeft een getijde dat 4 meter verval kent, erg hard kan stromen en waar het ‘leeft’. Later aan een drijvend ponton houden we alle luiken dicht vanwege het gevaar van ongedierte, jawel ratten! Het opgetaste vuil dat zich via het water verplaatst komt tussen de pontons en de boten vast te zitten bij de kentering van het getij.
Vuile rivier in Klang
Grote witte reigers in een paar miezerige bomen.. Zij zitten mistroostig in de bomen, de schouders hoog opgetrokken, zo verkleumd!  Hoe kunnen zij de vissen lokaliseren tussen al dat vuil en het bruine water? Ik zou er ook depressief van worden!

In de vorige flessenpost is het verhaal weggevallen van een raar fenomeen dat we zagen in Indonesië en nu wederom in Maleisië. ! In Kalimantan zagen we voor het eerst in de stad tientallen grijze betonnen gebouwen van drie verdiepingen hoog met kleine ronde gaten inplaats van ramen en overal het geluid van zwaluwen. Wat bleek? Met loudspeakers worden zwaluwen verleid om in deze gebouwen hun nesten te bouwen en zij doen dat netjes met honderden. Waarom, vroegen we ons af? Deze zwaluwen gebruiken speeksel om hun nesten stevigheid en houvast te geven en dat spuug (saliva) blijkt goud op te brengen!  Er worden zoete gelei achtige sappen en vogelnestsoepen van bereid. Moet goed voor lijf en leden zijn! Echt waar! Ongelooflijk toch? Dat iemand daar aan gedacht heeft is al curieus, is het niet? Nu, de Chinezen geven kapitalen voor deze vogelnestjes. Dit kopje valt echt wel onder vreemde zaken, niet? Kan het nog gekker? Iemand met de juiste handelsgeest daaro in Nederland…? Wij hebben toch ook zwaluwen?

Pankor Marina,ligt aan de westkust van Maleisië. Daar laten we verschillende zaken die nodig zijn voor navigatie aankomen. In de tussentijd wat herstellen en reizen per trein! Ook Kuala Lumpur staat op ons lijstje! Rob en Soraya hebben al een doosje drop op de post gedaan, yammi!
Tot schrijfs.

Coby
December 2014 
Art in Melaka
Art in Melaka

De rivier in Melaka is schoon en atraktief

Langs de rivier in Melaka
Jammy jammy in Maleisië

De vuile rivier in Klang

Spreekt voor zich, toch....?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten